Fa egészségügyi felmérések, favizsgálat ❬ Vissza

Cégünk vállalja egyedi fák, faállományok egészségügyi és közlekedésbiztonsági felmérését, felülvizsgálatát. 

A hazai és nemzetközi ajánlások alapján dolgozunk, melyről jegyzőkönyvet készítünk. A jegyzőkönyv a szükséges faápolási előírásokat, feladatokat is tartalmazza. 

A felmérés minden esetben vizuális vizsgálattal kezdődik, azonban szükség esetén további, műszeres kiegészítő vizsgálatokat is tudunk végezni.

A műszeres vizsgálatok a következők lehetnek:

  • FaKopp3D sokcsatornás hangtomográfiás vizsgálat, mellyel roncsolásmentesen tudunk képet alkotni egy vizsgált fa föld feletti törzs-, vagy vázág metszetéről, így ki tudjuk mutatni az esetleges szilárdságcsökkenéssel járó problémákat (gombásodás, korhadás, kialakult üreg).
  • Húzásos gyökérvizsgálat (Zugversuchsmethode, pulling test): a gyökérzet esetleges sérülését lehet vele kimutatni. A fát műszerrel ellátva és meghúzva a szélterhelést lehet imitálni. A fa számára biztonságos módon elvégzett mérés eredménye segítségével meghatározható, hogy a vizsgált fa kidöntéséhez milyen erősségű szélre lenne szükség. Az elmúlt években többször volt oylan erősségű szélvihar, amely sérült gyökérzettel rendelkező fákat borított ki. Ezzel a vizsgálattal ellenőrizhető a gyökérzet állapota.
  • Dinamikus gyökérvizsgálat: A jelenleg elérhető legmodernebb műszeres vizsgálati módszer a fák gyökérzetállapotának felmérésére. A módszer elvi háttere, alkalmazhatósága azonos a húzásos gyökérvizsgálattal, azonban itt nem kell a fát meghúzni, a szél által előidézett mozgásokat rögzíti az érzékelő.

 

Cégünk egyedülálló módon vállalja szükség esetén a vizsgált fák teljes ellenőrzését, kötéltechnikával támogatva, akár a lombkorona szintjében is.

Vizuális favizsgálat, Fakopp 3D, Húzásos gyökérvizsgálat, Dinamikus gyökérvizsgálat, Favizsgálati jegyzőkönyvek készítése, Faápolási feladatkiírások készítése